Friday, May 19, 2006

Εντυπώσεις- Part 1

Ο Επιστήμονας αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που καίνε τον κόσμο σήμερα: Ιράν, Ιράκ, πετρέλαιο, πυρηνικά. Ήταν ξεκάθαρη η πεποίθησή του ότι το Ιράν δικαιούται να αποκτήση πυρηνικά όπλα όσο δικαιούται και η Αμερική.Το τρομακτικότερο από όσα αποκάλυψε είναι και πάλι οι Αμερικάνοι ετοιμάζονται για να επιβάλουν την θέλησή τους χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες, παρότι αναγνωρίζουν ότι αυτές θα είναι πολύ μεγαλύτερης σοβαρότητας και σημασίας από όσα συνέβησαν στο Ιράκ.
Στην συνέχεια μίλησε για τις εκλογές, τονίζοντας ότι έχασαν πλέον την σημασία τους ως όργανο άσκησης της δημοκρατικής θέλησης του λαού. Για κάποιο λόγο εκείνη την στιγμή εγώ κοιτούσα ένα από αυτούς που την ερχόμενη Κυριακή θα είναι υποψήφιος στις βο(υ)λευτικές εκλογές που θα γίνουν εδώ πέρα. Είναι που είναι, κατά γενική ομολογία, σαν ανάποδο γαμώτο με τόνο, η έκφραση που πήρε μου θύμισε τον Σημιτάκο στα ντουζένια του!
Τόνισε, ο Επιστήμονας, ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον οποιονδήποτε τόπο προέρχονται από εσωτερικές δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις, λέγοντας ταυτόχρονα ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να ρίχνουμε το φταίξιμο στους 'κακούς' ξένους. - Αθάνατη Ελλάδα που πάντα οι άλλοι σου φταίν!- Σε αυτό το σημείο μου έκανε φοβερή εντύπωση το πόσο ενημερωμένος ήταν ο Επιστήμονας για τα όσα αφορούν αυτό εδώ το ελάχιστο στίγμα στον ορίζοντα. Ήξερε πρακτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Οι ερωτήσεις ήταν επικεντρωμένες στο Ιράκ και στο τι μελλει γενέσθαι στο Ιράν.
Έδειξε ότι δεν είναι αισιόδοξος για καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Η ερώτηση που εγω του έθεσα αφορούσε στο πως νιώθει η αμερικάνικη ελίτ για τις κινήσεις που γίνονται στην Λατινική Αμερική.
Η απάντησή του ήταν ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι. Είναι η πρώτη φορά που οι λαοί της Λατινικής Αμερικής αναλαμβάνουν οι ίδιοι στα χέρια τους τις τύχες τους. Και το πρόβλημα για την αμερικάνικη ελίτ είναι ότι τα δύο κύρια όπλα της, από την μία η οικονομική κυριαρχία, η οποία εκφράζεται κυρίως μέσα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την άλλη η στρατιωτική επιβολή έχασαν μεγάλο μέρος από την ισχύ τους. Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε για να στηρίξει την άποψή του είναι, για την μεν οικονομική κυριαρχία, ότι αρκετές από τις χώρες της περιοχής είτε πλήρωσαν είτε βρίσκονται στα τελικά στάδια της αποπληρωμής των χρεών , με κύριο παράδειγμα την Βραζιλία.
Όσον αφορά στην στρατιωτική επιλογή, ως παράδειγμα έφερε την πραξικοπηματική προσπάθεια ανατροπής του Τσάβες, η οποία μπορεί να μην οργανώθηκε από την Αμερική, σίγουρα όμως είχε την αμέριστη υποστήριξή της. Και εδώ υπήρξε αποτυχία λόγω της αποφασιστικής αντίδρασης του λαού, ο οποίος συγκρούστηκε με τους πραξικοπηματίες υποχρεώνωντάς τους να παραδοθούν.
Τελείωσε την απάντησή του δίνοντας το παράδειγμα της εκλογικής διαδικασίας στην Βολιβία, η οποία έφερε στην εξουσία τον Έβο Μοράλες. Σε αυτήν, έλαβε μέρος η τεράστια πλειοψηφία του λαού, ο οποίος ήταν πλήρως ενημερωμένος σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και επέλεξε έναν άνθρωπο που τον αντιπροσωπεύει 100%. Αντιπαραβάλλοντάς το με την τελευταία εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ, στην οποία έλαβαν μέρος δύο πλούσιοι, οι οποίοι φοίτησαν στα ίδια πανεπιστήμια και ήταν μέρος των ίδιων αδελφοτήτων, σκοπός των οποίων είναι να διαμορφώσουν την σκέψη των κυβερνώντων προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, οι σκέψεις σχετικά με το επίπεδο της δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο ήταν ιδιαίτερα αποκαρδιωτικές.

4 Comments:

Blogger Pan said...

Αν κατάφερα να μεταφέρω έστω μία αίσθηση του πως ήταν αυτή η βραδυά θα είμαι πολύ χαρούμενος. "Δεν γνωρίζεις κάθε μέρα τέτοιους ανθρώπους" Δεν λες τίποτα! Το γνωμικό με τον Μωάμεθ και το βουνό το γνωρίζεις. Στην περίπτωσή μας ισχύει απολύτως!

11:16 AM  
Blogger Juanita La Quejica said...

Αν και αγράμματοι οι cocaleros του Evo, ξέρουν πολύ καλά τί θα πει πείνα και απόλυτη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών και του ιδρώτα τους, αντί μίας χούφτας φασολιών. Το ερώτημα είναι αν θα φανεί ο Evo άξιος της εμπιστοσύνης τους, αν θα μπορέσει να βρει τις πηγές ώστε να στηρίξει την πολιτική του. Γιατί χρειάζεται χρήματα. Πού θα στραφεί;
Στο μεταξύ, η δημοκρατία στον δυτικό κόσμο ανήκει στους προύχοντες. Οι υπόλοιποι, απλώς πληβείοι είμαστε, άντε δούλοι, για να θυμηθούμε και τους αρχαίους ημών προγόνους.

12:02 AM  
Blogger Pan said...

Την απάντηση στο ερώτημα σου την έδωσες μόνη σου. Στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας του. Δεν είδες τον χαμό που έγινε με την κρατικοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι τα μεγαλύτερα στην Λατινική Αμερική και από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Έχει και την υποστήριξη του Τσάβες, ο οποίος έδωσε πρώτος το παράδειγμα. Άλλωστε, το ίδιο ακριβώς κάνει και ο Πούτιν στην Ρωσία: έβγαλε από την μέση τους νταβαντζήδες και κρατικοποίησε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αποτέλεσμα: οι φτωχοί στην Ρωσία μειώνονται σταθερά.
Αυτό ενόχλησε πολλούς. Διάβαζα πριν αρκετό καιρό ότι κάποια σαίνια της Παγκόσμιας Τράπεζας έκαναν μία 'μελέτη' που το συμπέρασμά της είναι ότι πρέπει η Ρωσία να παραδώσει τα πετρέλαια και το αέριο στην 'ιδιωτική πρωτοβουλία της Δύσης, ως τον μόνο τρόπο να αναπτυχθεί!

11:54 AM  
Anonymous Anonymous said...

Excellent, love it! » » »

3:57 PM  

Post a Comment

<< Home



ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια