Thursday, March 08, 2007

Ανατριχίλα

Ακούω το Ραδιόφωνο των Καταλήψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ανατριχιάζω σύγκορμος. Τι γίνεται ρε γαμώτο; Θέλουν να σκοτώσουν κανένα άνθρωπο, κανένα παιδί; Πως θα τους σταματήσουμε;

Ενημέρωση: Επανερχόμενος στο πνεύμα των διασκευών - επανεκτελέσεων, από την Πρώτη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, η Μαρία Δημητρούλα διηγείται την ιστορία του Διάσημου Μπλε Αδιάβροχου.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Στην πορεία δεν πήγα, ούτε δελτία ειδήσεων παρακολούθησα. Διάβασα σήμερα όλη την ανταπόκριση από το ίντυ και τις εφημερίδες. Από την πείρα μου σε τέτοιες καταστάσεις (δεν είναι άλλωστε νέο φαινόμενο), θα προσπαθήσω να κάνω μια ανασυγκρότηση της όλης φάσης, σαν βλέποντας τους όλους από ψηλά. Ίσως έτσι ξεκαθαρίσω και εγώ στο μυαλό μου κάποια πράγματα.

Λοιπόν για να τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα.
Στην όλη κατάσταση πρωταγωνιστές είναι (όχι αναγκαστικά με σειρά εμφάνισης :ο)):
1. Φοιτητές και διαδηλωτές
2. Μπάτσοι
3. Τύποι που θέλουν μάχη (ας τους αποκαλούμε εδώ, μαχητές (που τέλος πάντων δηλαδή σιγά τους μαχητές)
4. Δημοσιογράφοι (ως επί των πλείστων οι τηλεοπτικοί)

Λοιπόν ξεκινάμε την ιστορία, θέτοντας ερωτήματα κατά τη διάρκεια, τα οποία θα δούμε συνολικά στο τέλος...
1. Φοιτητές απ' όλη την Ελλάδα, δίνουν ραντεβού στην Αθήνα την Πέμπτη, μία η ώρα για να διαδηλώσουν.
2. Η πορεία οργανώνεται από σχολές και φοιτητικές παρατάξεις και συλλόγους. Οργανώνονται μεταξύ τους και καθορίζουν την πορεία της διαδήλωσης. Οι διοργανωτές αυτοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους, ότι τις πορείες τους χρησιμοποιούν για κάλυψη οι μαχητές. Γνωρίζουν επίσης ότι οι ενέργειες που οι μαχητές κάνουν υπό την κάλυψη του πλήθους της διαδήλωσης, δεν εκφράζουν ούτε τα αιτήματά τους, ούτε βοηθούν στη διεκδίκησή τους, από τη στιγμή που αποτελούν πράξεις βίας οι οποίες χρησιμοποιούνται καταλλήλως από δημοσιογράφους και πολιτικούς για εκφοβισμός κτλ που θα δούμε πιο μετά.
3. Οι φοιτητές και διαδηλωτές βρίσκουν το μπλοκ τους, ή πηγαίνουν σ' ένα οποιοδήποτε. Σε κάποια από αυτά, υπάρχουν τα άτομα που αναφέραμε παραπάνω που θέλουν μάχες. Τους βλέπουν οι υπόλοιποι διαδηλωτές και διοργανωτές; Αν ναι, γιατί δεν τους αποβάλλουν; Εντωμεταξύ δεν παίζει η απάντηση ότι δεν τους βλέπουν, γιατί κατά τη πορεία της διαδήλωσης γίνονται και διάφορες ζημιές, βλέπε κάψιμο ΑΤΜ. Άσε που πια τους αναγνωρίζεις από το πρόσωπο, το οποίο το έχει ξαναδεί και σε άλλες πορείες.
4. Οι μαχητές τώρα, γνωρίζουν για την πορεία της διαδήλωσης.
5. Επίσης έχουν οργανώσει κάποιους στόχους, και έχουν εφοδιαστεί καταλλήλως για μάχη. Είπαμε άλλωστε ότι με αυτό τον σκοπό κατεβαίνουν. Στη διάρκεια της πορείας, συνεννοούνται και όταν το σώμα της πορείας φτάσει στον στόχο τους, έρχονται και οι υπόλοιποι, μαζεύονται και από τα άλλα μπλοκς της πορείας και εντείνουν τους βανδαλισμούς.
6. Το χθεσινό αποτέλεσμα, ήταν η πορεία να κοπεί στη μέση μπροστά από τη βουλή και να αρχίσει πετροπόλεμος και διάφορα άλλα κωμικοτραγικά (βλ. κάψιμο φυλακίου).
7. Η αστυνομία τώρα που κάθεται και παρακολουθεί την διαδήλωση, δεν μπορεί να επέμβει στους βανδαλισμούς τύπου κάψιμο ΑΤΜ κατά τη πορεία της διαδήλωσης. Όταν όμως γίνεται μια πιο ομαδική «επίθεση», βρίσκει αφορμή για ξύλο και κυνηγητό. Αυτό βεβαίως βεβαίως γίνεται πάντα με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Να οφείλετε άραγε στην καθυστέρηση νοημοσύνης των οργάνων, ή είναι άνωθεν εντολές για γενικευμένη σύγχυση;
8. Συνεχίζουμε και πάλι, αφού επεμβαίνει η αστυνομία με δακρυγόνα κτλ και η πορεία που έχει κοπεί στη μέση καθυστερεί, εκτονώνεται κάπως η ένταση, διαλύονται και τα παλιόπαιδα, και συνεχίζεται η πορεία.
9. Οι περισσότεροι από τους μαχητές ξανακρύβονται στο σώμα των διαδηλωτών. Ε, εδώ δεν υπάρχει δικαιολογία από τους διαδηλωτές, ότι δεν βλέπουν και δεν μπορούν να κάνουν και πολλά.
10. Οι μπάτσοι βρίσκουν ευκαιρία να εκτονώσουν τις ατελείωτες ώρες βαρετής αναμονής, με το να επιτεθούν στο σώμα της πορείας (με αφορμή ότι σ’ αυτό εισχώρησαν αυτοί που καταδιώκουν).
11. Και επακολουθούν στιγμές απείρου κάλους, με ξυλοδαρμούς και φασαρίες. Το κακό γενικεύεται, οι μαχητές χαίρονται, οι μπάτσοι χαίρονται, οι πολιτικοί χαίρονται, οι δημοσιογράφοι χαίρονται. Οι μόνοι οι οποίοι δεν χαίρονται είναι οι διαδηλωτές, που βλέπουν για μια ακόμα φορά την πρόθεσή τους για μαζική έκφραση να καταστρέφεται από πάσης φύσεως μαλάκες.

Δεν είναι φυσικά πρωτόγνωρο το φαινόμενο αυτό. Είναι στάνταρ σε κάθε σχεδόν πορεία!
Και πες μου τώρα, είναι οι διαδηλωτές άμοιροι ευθυνών;
Νομίζω πως εκτός από κάποια παιδάκια που πάνε για πρώτη-δεύτερη φορά σε διαδήλωση, όλοι οι υπόλοιποι, πόσο μάλλον οι διοργανωτές θα πρέπει να γνωρίζουν αυτή την στάνταρ πρακτική μαχητών και μπάτσων. Γιατί δεν κάνουν κάποιες προληπτικές ενέργειες;
Οι μπάτσοι ( και ρωτάω γιατί είναι οι μόνοι (θεωρητικά), από τους πρωταγωνιστές μας που αποτελούν όργανα εκφράσεως της κυβέρνησης), τι ρόλο παίζουν σε όλο αυτό, εκτός του να ρίχνουν ξύλο και να κάνουν συλλήψεις άσχετες με αυτές που θα έπρεπε να κάνουν. Ουσιαστικά τα κάνουν όλα χειρότερα, μη κάνοντας σωστά τη δουλειά τους. Γιατί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Ποια είναι η δουλειά τους αν δεν είναι να προστατεύουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους; Οι πολίτες ξυλοφορτώνονται από την αστυνομία, και βλέπουν την πόλη τους κατεστραμμένη από κάποιους τους οποίους οι μπάτσοι κάθονται και κοιτάζουν σα χάνοι.
Τέλος ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν μπορεί να παίζει τόση αφέλεια στον κόσμο. Οπότε θα πρέπει να προβληματιστούμε για το ποιους εξυπηρετεί η όλη φάση;
Και για το ποιοι από όσους θέλουν να αλλάξει κάτι, μπορούν πράγματι να δράσουν και πώς μπορούν να δράσουν.

Για μένα αυτό αποτελεί το πραγματικό ερώτημα του γιατί γίνονται όλα αυτά. Και να σου πω την αλήθεια είμαι θυμωμένη και με τους τέσσερις πρωταγωνιστές μας!

Επίσης είμαι ανοιχτή σε προσθήκες και διορθώσεις στην ιστορία μου. Είναι απίθανο να είναι πλήρης, γι αυτό παρακαλώ συμπληρώστε :ο)

12:20 PM  
Blogger Pan said...

Αυτό πάει να πει πλήρης ανάλυση! Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι εκείνους που εσύ ονομάζεις 'μαχητές' πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι άλλο από βαλτούς που σκοπό έχουν να αποτρέπουν τις πορείες από του να πετυχαίνουν το σκοπό τους.

10:49 PM  

Post a Comment

<< Home



ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια