Tuesday, July 31, 2007

Αποχαιρετισμός

Προηγήθηκε ο Χόλντεν.

Ακολούθησε η Εβελίνα.

Μετά από δύο προσκλήσεις για το παιγνίδι των φράσεων και με μεγάλη καθυστέρηση αποφάσισα να ανταποκριθώ.

Είχα την πρόθεση αυτή η δημοσίευση να είναι η συμμετοχή μου.

Οι αναχωρήσεις, όμως, του τελευταίου είκοσι τετράωρου μου εξανέμισαν την οποιαδήποτε διάθεση, καθώς και την ψευδαίσθηση ότι το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα κυλούσε σε κάπως ομαλότερο ρυθμό.

Θέλω, συνεπώς, να ζητήσω συγνώμη από τους δύο γιατί δεν θα μπορέσω τελικά να τηρήσω την δέσμευσή μου.

Τα ίδια γεγονότα ελαχιστοποίησαν την θέλησή μου για γραφή.

Γι'αυτό, θέλω να χαιρετίσω όλους εκείνους που θα φύγουν για τον προορισμό της καρδιάς τους.

Θέλω, ταυτόχρονα, να τους ευχηθώ να έχει αξία και το τελευταίο τους δευτερόλεπτο.

Όσο αφορά σε εκείνους που θα παραμείνουν, σίγουρα θα τα λέμε με κανένα σχόλιο στα σπίτια τους.

Παρακαλώ σας, και τους μεν και τους δε, τον Σεπτέμβρη να είμαστε όλοι εδώ πάλι, υγιείς.


Της Εβελίνας. Σου το χρωστάω πολύ καιρό.

Μάρκος και Άννα Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Της Λόγια του αέρα, που μου ζήτησε να γράψω κάτι

The Raggle Taggle Gypsy (Version 2) The Waterboys

Του Χόλντεν

Tonight's the Night Neil Young & Crazy Horse

Για τους υπόλοιπους, ένα τραγούδι θλίψης μα και ελπίδας.

Death is Not the End Cave - Harvey - MacGowan - Minogue - Wydler - Lane - Bargeld

Πολλά φιλιά

Ενημέρωση 1 (1 - 8): Αυτό της Loth. Ελπίζω να με συγχωρέσει.

Κάθε τρελό παιδί Γιάννης Αγγελάκας - Νίκος Βελιώτης

Ενημέρωση 2 (2 - 8): Κυρίες και Κύριοι, ο κόσμος της Ναταλίας

Της Industrial Daisies. Ελπίζω να βοηθάει.

Ένα κλεμμένο ποδήλατο Stereo Nova

Wednesday, July 25, 2007

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ;

Ενημέρωση 1 (25 - 7): "Ειρωνεία" της τύχης; Ο ηθοποιός που υποδύθηκε με απίστευτο τρόπο τον πράκτορα της Στάζι στο Οι ζωές των άλλων κατέληξε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Monday, July 23, 2007

Απόγνωση

Την περασμένη εβδομάδα ήταν τρεις δασοπυροσβέστες.

Σήμερα οι δύο χειριστές του Canadair.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟΥΣ ΑΔΙΚΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ.

ΑΚΟΥΤΕ;

Ενημέρωση 1 (23 - 7): Μερικοί συγκλονιστικοί αριθμοί που εξηγούν γιατί φτάσαμε στην συντριβή.

Friday, July 20, 2007

Θλίψη

Η σίγουρη συνταγή για να καταστρέψεις τις διακοπές σου: Ανεξέλεγκτο Άγχος.

Γιατί ρε'συ;


Μην ανησυχείς Mike, δεν σας ξεχνάω

Strange Arrangement - The Waterboys

Ενημέρωση 1 (22 - 7, 03:30): Αυτό τώρα ονομάζεται διάδραση. Ο Exitmusician υποστηρίζει τους Queen ως το μεγαλύτερο συγκρότημα που φτιάχτηκε ποτέ. Παρότι διαφωνούμε, έπρεπε να καθίσω στις 3:00 η ώρα για να βρω κάποιο τραγούδι τους. Πέτυχα διάνα.

Tuesday, July 17, 2007

Ανασκαφές

Με αφορμή αυτό το βίντεο του αγαπητού Ηλία, έκανα μια μικρή έρευνα. Ιδού λοιπόν δύο από τα αποτελέσματά της!



Thursday, July 12, 2007

Νεκροί τρεις δασοπυροσβέστες στο Ρέθυμνο

Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες βρήκαν τραγικό θάνατο ενώ ένας ακόμα συνάδελφός τους έπαθε σοβαρά εγκαύματα όταν εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες ενώ έπαιρναν μέρος στην κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 14.15 το μεσημέρι στην περιοχή Δοξαρό του δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου Κρήτης.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 5 όταν η φωτιά περικύκλωσε ένα πυροσβεστικό όχημα, το οποίο επάνδρωναν οι τέσσερις εποχικοί δασοπυροσβέστες, λόγω του ισχυρού αέρα που πνέει στην περιοχή.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δύσβατη περιοχή και στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, και ένα ελικόπτερο.



Νικήτας Κορομηλάς του Νικολάου

34 ετών, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού

Στυλιανός Μαρκάκης του Νικολάου,

37 ετών, άγαμος

Ηρακλής Τζανάκης του Μιχαήλ,

40 ετών, άγαμος


Τραυματίας ο Εμμανουήλ Μανωλιτσάκης του Ιωάννη,
37 ετών, παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών

www.kathimerini.gr

Ενημέρωση 1 (12 - 7): Ο Φώτης Γεωργελές στο Edito της Athens Voice δίνει μια πολύ καλή περιγραφή των όσων κάναμε την Κυριακή.


Πυρόσβεση

Wednesday, July 11, 2007

Τίποτα

Για νέες ήττες, για νέες συντριβες

Monday, July 09, 2007

Πως πέρασα την Κυριακή μου

Ο Exitmusician τα γράφει πολύ καλύτερα από όσο θα μπορούσα εγώ.

Ενημέρωση 1 (9 - 6): Βίντεο από το Σύνταγμα. Ευχαριστούμε, vrypan






Ενημέρωση 2 (10 - 7: Και φωτογραφίες από τον Σπύρο Σ.!












Ενημέρωση 3 (10 - 7): Βίντεο καταπληκτικό του Φυσιοδίφη!

Saturday, July 07, 2007

Open Air Festival

Είναι μεγάλη αδικία να ξεκινάει ένας καλλιτέχνης ή συγκρότημα την εμφάνισή του ημέρα. Ακριβώς αυτή ήταν η αίσθησή μου όταν ανέβηκε ο Ντίνος Σαδίκης επάνω.
Φαινόταν στα μάτια του και στις κινήσεις, τόσο τις δικές του, όσο και του λίγου κόσμου που ήταν μαζεμένος εκείνη την στιγμή.
Όπως και να έχει, ανέβηκαν επάνω και άρχισαν να βαράν.
Ήταν, πρέπει να πω, η πρώτη φορά που έβλεπα σε "ολοκληρωμένη" συναυλία τον Σαδίκη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δικαιολογεί απόλυτα τον χαρακτηρισμό που του δίνω παρακάτω!



Ήταν, επίσης, η πρώτη φορά που έβλεπα τον Παυλίδη με τους B-Movies. Δεν μπορώ να αποφασίσω αν μου αρέσει περισσότερο τώρα ή πριν, ως Ξύλινα Σπαθιά. Είναι στην μέση και η συγκίνηση της φοιτητικής ζωής, που αλλάζει κάπως τα πράγματα. Το μόνο βέβαιο είναι, πάντως, ότι η ενέργειά του, είναι σε τρελά ύψη, ακόμη και αν αυτό δεν φαίνεται με την πρώτη.



Και για να μην ξεχνιόμαστε.




Μόλις ξεκίνησαν οι πρώτες νότες του πρώτου κομματιού των Διάφανων Κρίνων, ήξερα ότι θα μετάνιωνα ατελείωτες φορές για το ότι αφέθηκα να απομακρυνθώ από την μουσική τους τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια. Κυριολεκτικά όσες και οι νότες με τις λέξεις των ποιημάτων τους μαζί. Και ακόμη περισσότερες.







Άλλο να ακούς τους Last Drive και άλλο να τους βλέπεις στην σκηνή. Σκέψου ότι μέχρι και κάποιοι που το μυαλό τους κόβει πολλά μίλια σε καθημερινή βάση, ενώ στην αρχή δήλωσαν την απέχθεια τους, στο τρίο ή τέταρτο κομμάτι άρχισαν τα "Αυτό δεν είναι άσχημο!", "Και αυτό, καλό είναι!"




Και ένα - ακαδημαϊκό ερώτημα: γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε η δικιά τους εκτέλεση του Μισυρλού στο Pulp Fiction;




Δεν ξέρω αν η "κατάταξη" των συγκροτημάτων ευνοούσε ή αδικούσε κάποιους, δικαιωματικός, πάντως, βασιλιάς της βραδιάς ήταν σίγουρα ο Αγγελάκας με τους Επισκέπτες! Λιώσαμε! Πεθάναμε! Ουρλιάξαμε! Ξεβιδωθήκαμε! Κολυμπήσαμε στην σκόνη! Και καπάκι ζητάγαμε κι'άλλο!!! Φτάνει;



Εδώ χωράει και ο χαρακτηρισμός του Σαδίκη που λέγαμε πρίν: Ο ψυχοπαθής δολοφόνος- ΚΑΙ -με το μπαγλαμαδάκι! Πρώτη φορά είδα το συγκεκριμένο όργανο να χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο! Μπορούσε άνετα να δολοφονήσει κάποιον, μετά από παρατεταμένη έκθεση! Πήγαινε πακέτο με την γενικότερη εμφάνιση του παίχτη!



Οφείλω, τέλος, να ομολογήσω ότι ελάχιστα, πλέον, νοσταλγώ τις Τρύπες. Η συνέχεια είναι όχι απλά αντάξια αλλά κατά πολύ καλύτερη.


Προσπέρασα την απουσία των Lost Bodies. Και αυτό επειδή δεν ήθελα να ξεκινήσω με την ερώτηση εάν οι διοργανωτές έχουν σώας τα φρένας. Το να ζητάς από ένα συγκρότητα οκτώ συνολικά ατόμων να μπορέσει να παίξει για είκοσι μόλις λεπτά....είναι κάπως.

Υπερβολικά The Lost Bodies

Friday, July 06, 2007

Κυριακή 8 Ιουλίου απο τις 7 το απόγευμα.




TO ΜΗΝΥΜΑ


"ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ. ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙΣ ΑΠΡΑΓΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ. ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!!"

Ερωτήματα και απαντήσεις

Ποιος το διοργανώνει;


Κανείς ! γιατί πρέπει να μας διοργανώσουν κάποιοι, κάτι που αφορά όλους μας, ας πούμε λοιπόν ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν «οι ρομπέν των δασών».

Δεν πρέπει να πάρουμε άδεια από κάποια υπηρεσία, θα κλείσουν δρόμοι ποιος θα μας προφυλάξει;


Ας πούμε ότι είναι μια βόλτα, στους δρόμους της Αθήνας την Κυριακή το απόγευμα είναι μαγεία. Να μας προφυλάξει ποιος από ποιους και γιατί.

Ποιος θα μας μιλήσει, πως θα ακουστεί, θα είναι ο Νταλάρας;


Δεν θα μας μιλήσει κανείς, θα μιλήσουμε μεταξύ μας, θα ανταλλάξουμε απόψεις θα γνωριστούμε. Πήρα ένα email από κάποιους μουσικούς και κάτι αυτοσχέδιες ορχήστρες και κάτι άλλους περιέργους μάγους με φωτιές . Δεν θα υπάρχουν μικρόφωνα και φυσικά δεν θα είναι ο Νταλάρας.

Και τι θα κάνουμε;


Άντε πάλι, οι μουσικοί θα αυτοσχεδιάζουν, εμείς θα χαζεύουμε, θα συζητάμε για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και αποφάσεις, θα φωνάζουμε κάπου – κάπου μήπως ξυπνήσουν οι 300 έγκλειστοι, τέτοια πράγματα.

Λοιπόν θα πάμε και μάλιστα σκέφτομαι σαν ένδειξη διαμαρτυρίας να κάνω και μια τελετή, όπως κάνουν αυτοί οι επίσημοι, θα καταθέσω στον άγνωστο στρατιώτη, ένα κουτί σπίρτα με ένα μήνυμα επάνω ή ένα όνομα από αυτούς που θεωρώ υπεύθυνους για το χάλι, έτσι όπως κάνανε στην αρχαία Αθήνα με τον εξοστρακισμό. Πάρε μαζί σου και αυτές τις φωτογραφίες απο την Καθαρά Δευτέρα που είχαμε πάει στην Πάρνηθα να τις συγκρίνουμε με αυτές που τράβηξε ο Γιάννης χθές απο τα καμένα...


Από το ΑΘΗΝΑ - ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Thursday, July 05, 2007

Το προηγούμενο διήμερο...

Ζητώ συγνώμη από όσους περίμεναν χθες να τους ενημερώσω για την εκδήλωση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Έτρεχαν πάρα πολλά πράγμα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα ο χρόνος να είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτος. Σήμερα μπορώ να αναφέρω τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διήμερο

Η διαδήλωση που διοργάνωσε το Φόρουμ ήταν μία σκέτη απογοήτευση. Πήγα έχοντας την εντύπωση ότι θα έβλεπα τον κόσμο να εκτείνεται από την Ομόνοια στο Σύνταγμα και παραπέρα. Δυστυχώς, αυτό που αντίκρισα ήταν μερικές εκατοντάδες ατόμων.Τα ίδια, δηλαδή, που, από όσο μπορώ να καταλάβω, "διαδηλώνουν επί παντός επιστητού."
Όταν ξεκίνησε η πορεία, πύκνωσε κάπως ο κόσμος, με αποτέλεσμα να φτάσουν πιθανόν τις δύο χιλιάδες. Αστεία πράγματα. Το συμπέρασμά μου, μετά από αυτό είναι κάτι που ξαναέγραψα, δυστυχώς όμως καταστρατήγησα ο ίδιος: ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.


Χθες το βράδυ πήγα στην προσπάθεια συντονισμού των blogger στο Πεδίο του Άρεως. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι μαζεύτηκαν τελικά γύρω στα 70 άτομα. Περίμενα λιγότερα.
Έγιναν διάφορες αναφορές σε "διαδικαστικά" ζητήματα, όπως της δημιουργίας ενός portal για την καλύτερη συγκέντρωση και συντονισμό των διάφορων προσπαθειών, οι οποίες γενικά δεν με αφορούσαν. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε η επιμονή κάποιων για συνεργασία με τους "αρμόδιους." Αυτούς ακριβώς που δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Στο ουσιαστικό μέρος, υπήρξε μια πραγματικά τεράστια, για εμένα, έκπληξη: Ενημερώθηκα για μία μέθοδο αναδάσωσης την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζα καθόλου.
Το όνομά της "υποβοηθούμενη αναδάσωση."
Με λίγα λόγια, αφορά στην δημιουργία "σβόλων" στους οποίους περιέχονται σπόροι, τους οποίους μπορεί να βρει κάποιος παντού, από το κοντινότερο παρκάκι της γειτονιάς, μέχρι το διπλανό του λουλουδάδικο.
Όταν διαμορφωθούν πηγαίνεις στο μέρος στο οποίο πρέπει να γίνει η αναδάσωση και απλά τους πετάς χάμω. Η φύση θα αναλάβει τα υπόλοιπα.
Αφού ζητήσω την αναγκαία άδεια, θα ανεβάσω τα στοιχεία του ανθρώπου ο οποίος μας σύστησε την συγκεκριμένη μέθοδο.
Είμαι σίγουρος ότι θα είναι παραπάνω από πρόθυμος να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί ώστε να ενημερωθεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, τόσο για την συγκεκριμένη μέθοδο, όσο και για γενικότερα ζητήματα περιβάλλοντος, καθώς και να επιλύσει τυχόν απορίες.


Παρακαλώ όποιον γνωρίζει περί επεξεργασίας βίντεο και μετατροπής του ώστε να μπορεί να ανέβει στο youtube, να μου αφήσει εδώ ένα μήνυμα. Σκοπός να δημοσιεύσουμε ένα τέτοιο, το οποίο επεξηγεί με απλό και αναλυτικό τρόπο την συγκεκριμένη μέθοδο.

Ενημέρωση 1 (5 - 7):Μέχρι και ο Θανάσης ταλαιπωρείται από την πυρκαγιά!

Ενημέρωση 2 (5 - 7): Δεν το πιστεύω γαμώτο μου.

Tuesday, July 03, 2007

Εκδηλώσεις Διαμαρτυρίας

Παραθέτω κάποιες από τις κινήσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν την σημερινή και τις επόμενες λίγες ημέρες.

Σήμερα, 3/7, ώρα 7 μετά μεσημβρία, διαμαρτυρία στην Βουλή. Διοργάνωση Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Η πορεία ξεκινά από τα Προπύλαια.

Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6/7 και ώρα 12:οο το μεσημέρι, αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερους "φορείς." Συνδιοργανωτής το μπλόγκ ΑΘΗΝΑ - ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Κυριακή, 8/7, Ποδηλατοπορεία που θα ξεκινά στις 8:00 το πρωί από το Τελεφερίκ.

Κυριακή, 8/7, Διαμαρτυρία - προπόνηση των δρομέων. Διοργάνωση του Running News. gr

8/7 BΟΥΛΗ 7 μ.μ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ !!

Πέμπτη, 12/7, Τελεφερίκ Απόγευμα Συναυλία Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ

Καθημερινή

Εκκληση για τα ζωντανά που σώθηκαν

Δραματική έκκληση απευθύνουν οι κάτοικοι της Πάρνηθας για την προστασία των ζώων που επέζησαν της μεγάλης καταστροφής. Όπως τονίζουν με mail που απέστειλαν στην «Κ», υπήρχε κάλυψη για τροφή και νερό μόνο για 48 ώρες και ζητούν να ειδοποιηθούν κτηνίατροι και δασολόγοι προκειμένου τα ζώα της Πάρνηθας να τύχουν της κατάλληλης περίθαλψης και βοήθειας. Τελευταία, οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό του κόκκινου ελαφιού στην Πάρνηθα ανέβαζαν τον πληθυσμό σε 400. Μάλιστα τα περισσότερα φαίνεται ότι είχαν καταφύγει στα υψηλότερα σημεία -αυτά που κάηκαν- λόγω της ζέστης. Πολλά από αυτά είχαν μικρά και δεν γνωρίζουμε πόσα σώθηκαν. Τέλος, άγνωστη παραμένει και η τύχη των ελάχιστων ζαρκαδιών που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή.


Αυτό είναι γραμμένο στην σημερινή - ηλεκτρονική - έκδοση της Καθημερινή. Επικοινώνησα στις 11:30 με το Δασαρχείο, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα, τονίζοντας μου ότι ανέλαβαν "προσωπικά" την σίτιση των ζωντανών σε ολόκληρη την περιοχή της Πάρνηθας.


Συμπέρασμα κάποιος;


Ενημέρωση 1 (3 - 7): Σήμερα, στις 7 μμ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας.

"Για να διεκδικήσουμε την εναπομείνασα ζωή της Γης μας, απαιτώντας από τους 300 αδιάφορους να κάνουν το καθήκον τους."

Monday, July 02, 2007

Επεξήγηση

Αυτό εδώ το άρθρο των Νέων εξηγεί επακριβώς το γιατί δεν πρέπει να τα παρατήσουμε.

Ψάχνουν στις στάχτες για ίχνη από ελάφια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Μανωλάς

Φωτογραφία
Ελάφια της Πάρνηθας. Πόσα κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες είναι το μεγάλο ερωτηματικό που απασχολεί τους ειδικούς. Ο βασικός βιότοπος στον οποίο περνούν το καλοκαίρι τους καταστράφηκε.

«ΕΙΤΕ ΤΑ ελάφια κατέβηκαν χαμηλότερα προς Θρακομακεδόνες, Τατόι, Βαρυμπόμπη, είτε κινήθηκαν βόρεια του εθνικού δρυμού προς τη Βοιωτία. Όπως και να έχει, ακόμα δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των ελαφιών που έχασαν την ζωή τους στην καταστροφή της Πάρνηθας», λέει στα ΝΕΑ ο κ. Παναγιώτης Λατσούδης, υπεύθυνος προγράμματος προστασίας ελαφιών του WWF Ελλάς.

Συμπληρώνει ότι «ακόμα και αν υιοθετήσουμε το θετικό σενάριο που θέλει τα περισσότερα από τα 400 έως 500 ελάφια της Πάρνηθας να κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η επόμενη ημέρα. Ο βασικός βιότοπος στον οποίο περνούν το καλοκαίρι τους καταστράφηκε. Ό,τι έχει απομείνει από πράσινο επαρκεί για την επιβίωση τόσων ελαφιών; Υπάρχει αρκετή τροφή; Εάν ξαφνικά εμφανιστούν τα ελάφια σε περιοχές με σπίτια τι θα γίνει; Ζητήματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες».

Όπως αναφέρει ο κ. Λατσούδης, «ήδη το δασαρχείο έχει ρίξει τροφή για τα ελάφια στον χώρο του εκτροφείου που λειτουργούσε εντός του εθνικού δρυμού και το οποίο δεν καταστράφηκε ολοσχερώς. Επίσης, έχει υπάρξει ήδη επαφή με επιστημονική επιτροπή από το εξωτερικό, τα μέλη της οποίας έχουν την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Οι επιστήμονες αυτοί αναμένονται ίσως και σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιούνταν καταγραφή των κόκκινων ελαφιών της Πάρνηθας, από εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

«Το πανέμορφο αυτό θηλαστικό το συναντούσε κανείς σε όλη την έκταση του δρυμού», αναφέρει ο κ. Λατσούδης. «Τον χειμώνα κατέβαινε σε περιοχές με μικρότερο υψόμετρο για αναζήτηση τροφής. Το φθινόπωρο, που είναι και η περίοδος αναπαραγωγής του, οι φωνές των ενήλικων αρσενικών που καλούν τα θηλυκά ακούγονταν σε όλο το βουνό».

Μάλιστα, είχαν διατυπωθεί θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός του πληθυσμού των ελαφιών (400 έως 500 άτομα) ήταν υπερδιπλάσιος από εκείνον που θεωρητικά μπορούσε να φιλοξενήσει ο δρυμός.


ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια